30 Mart 2015 Pazartesi

Portör Muayenesi

Portör, hastalığı bulaştırma özelliğine sahip olan ancak kendileri hastalık belirtisi gösteremeyen taşıyıcı kişilerdir.


Portör muayenesine esas laboratuar tetkikleri (Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2005/9 sayılı genelgesi gereğince) şunlardır:


Gaita Kültürü ( Salmonella ve Shigella yönünden, en az yılda bir)

Dışkının mikroskobik incelenmesi ( Entamoeba, histolytica kistleri, giardia lamblia kistleri ve helmint yumurtaları yönünden, en az altı ayda bir)

Boğaz ve Burun Kültürü (Staphylococcus aureus yönünden, en az yılda bir)

Akciğer Grafisi ( Tüberküloz yönünden, en az yılda bir)

El kültürü (yılda bir)

Hepatit B Taraması (3 ayda bir)

Hepatit B aşısı (isteğe bağlı)


Bu tetkiklerin yeni işe başlayanlarda, işe giriş muayenesi ile birlikte, çalışanlarda ise periyodik portör taraması şeklinde yapılması ve sonuçlarına göre etkili bir surveyans sistemi uygulayarak laboratuarlarda ve kliniklerde tanısı konulup, taşıyıcılık özelliği olan enteropatojenlerle ilgili kaynak ve bulaşma yolları çalışmaları yapılmalıdır.


Portör muayenesi, 3 ayda bir yapılması zorunlu fiziki muayenedir.  İşyeri hekimi olan işletmelerde çalışan personelin muayenesi işyeri hekimi tarafından, İşyeri hekimi olmayan işletmelerde çalışan personelin muayenesi Belediye tabiplerince veya hükümet tabiplerince ücretsiz olarak yapılır. Bu muayeneyi yapan tabip, gerek gördüğü takdirde portör muayenesine esas laboratuar tetkiklerini daha sık talep edebilir.


Portörlüğü tespit edilenlerin geçici işten uzaklaştırılması veya işyerinde yaptığı işin geçici olarak değiştirilmesi de dahil olmak üzere hastalık yayılımını engelleyecek tedbirler alınmalıdır.


Uzmanlarımızdan Detaylı Bilgi ve Teklif Almak İçin Bize Ulaşın;
http://www.ekinoksosgb.com
Tel:  0216 574 65 05


 



Portör Muayenesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder